gimar
                                                   
Casa buna de-ti doresti cu GIMAR o construiesti!
 
                      
Home Termosisteme Amenajari
Proiecte Case la rosu Contact

Sc Gimar Renata Conrep Srl exista pentru a va oferi servicii de calitate si profesionalism,compania noastra este specializata pe domenii de hidroizolatii profesionale si izolatii termice.
Societatea noastra executa lucrari la domiciliul clientului.
Toate materialele noastre sunt certificate ISO, de asemenea personalul nostru este instruit si calificat la cele mai inalte standarde.
Oferim lucrari profesionale la standardele UE iar preturile noastre sunt competitive in raport cu calitatea.

                                                                                         

Lider european,cu experiențǎ de peste 35 de ani în proiectarea și execuția fabricilor EPS,Nuova Idropress spa Italia garanteazǎ calitatea deosebitǎ a polistirenului, prin tehnologia performanta de fabricație.Polistirenul expandat a fost aplicat in decursul ultimelor decenii in cadrul a milioane de metri patrați de termosistem,fiind acumulatǎ o vasta experiențǎ teorecticǎ si practicǎ .Sunt disponibile rezultate ale studiilor privind: determinarea grosimii stratului izolator (comportament la foc)( izolare fonicǎ)( difuzia vaporilor)( rezistența la apǎ) rezistențǎ la compresiune si smulgere.

                                                  

 

 

 

TERMOIZOLAREA PERETELUI EXTERIOR

Peretele exterior al cladirii poate fi termoizolant in mai multe variante,între pereți si termoizolnt existând sau nu un strat intermediar de aer.                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEHNOLOGIA CORECTĂ DE APLICARE A POLISTIRENULUI.

Montarea profilului de soclu

 Soclul este un element al cladirii expus la unele solicitǎri specifice (loviri accidentale,umezealǎ din siruri de apǎ sau aglomerari de zapadǎ).Recomandam realizarea soclului retras ( 2 cm ) fata de nivel fațadǎ.

Recomandam montarea placilor XPS pentru izolatia soclului cladirii,pana la o înalțime de cca.600 mm de la nivelul solului. Materialul va conferi rezistențǎ mecanicǎ la loviri accidentale si impermeabilitate sporitǎ. Profilul de soclu reprezintǎ ghidajul pentru montarea planǎ a placilor de termoizolare.  Trebuie montat orizontal și plan imediat deasupra izolației soclului!  Se fixeazǎ  de suport prin dibluri cu guler PE la fiecare 30 cm. Profilul de soclu va fi obligatoru fixat rectiliniu (la sfoarǎ) folosind eventual distanțieri.                                                  

                                                                  

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

APLICAREA PLACILOR DE POLISTIREN.

Continutul sacului de mortar adeziv (Arcon 25Kg) se amesteca cca.7 l apǎ .Se amestecǎ panǎ la omogenizare.Poate fi aplicat dupa 5 minute dar nu mai  de 3 pana la 3e , înfuncție de temperatura ( min.0*C ) . Dupǎ aceastǎ perioadǎ mortarul se întǎreste .Nu va mai fi reutilizat prin adaus cu apǎ! Aplicarea mortarului adeziv pe placǎ se face pe conturului acesteia in formǎ de puncte (min.7 puncte).Se acopera min.40% max 70% din suprafata.Se va evita acopeririea totala!Se va face inchiderea termicǎ pe fiecare placǎ de polistiren in parte,pentru a se evita pierdere agentului termic.*Nu se permite patrunderea  mortarului adeziv în rosturile dintre placi! lor.Nu se înbinǎ plǎcile de polistiren la colțurile deschiderilor (usi,ferestre,logii etc) pericol de fisurare!*Colțurile usilor si ferestrelor vor fi încadrate în plǎci decupate conturul acestora.*Termoizolația fundației și a socluli  este obligatoru.                                                                                                                                                 

*Consumul normal de adeziv pentru lipire,în condițiile    unui strat suport cu rugozitate redusǎ și farǎ abateri de planeitate,este de 4,5kg/m².*Consumul determinat în urma  experienței practice este de 5-6 kg/m²

**CONSOLIDAREA MECANICĂ SUPLIMENTARĂ** 

Poate fi executatǎ doar dupa uscarea completǎ a stratului de adeziv folosit la lipire.Se realizeazǎ cu dibluri.Diblurile sunt obligatorii la aplicarea termosistemuluii în cazurile: *pe fațade ale cladirilor mai inalte de 6 m (suprafețe de cca. 100 m²)*pe tencuiel vechi*pe beton.Exista 2 modalitǎți de dibluire,fiecare comportând avantaje si dezavantaje: *strǎpungerea praticata la intersecția dintre placi*strapungerea realizatǎ la 15.cm de muchii  Înambele cazuri:*se alege Ldiblu = Geps + 4 cm*gaura de fixare Ф 8.mm*se dispun 6-8 dibluri/m² în funcție de expunera la vǎnt,inalțimea cladirii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

**PREGATIREA SUPRAFATEI**

Abaterea de la planeitate a suprafeței polistirenului aplicat pe fatadǎ nu trebuie sa depaseasca 2 cm.Orice neregularitate/neplaneitate aparutǎ la montajul placilor va conduce la un cosum suplimentar  de masa de șpaclu.Anumite corecții de planeitate ale polistirenului aplicat se pot face folosind o drișcǎ de lemn pe care s-a lipit șmirghel aspru sau mecanizat Dacǎ polistirenu a stat mult timp in bataia soarelui pe fatadǎ (UV),se recomandǎ același procedeu pentru șmirgheluire.                                                                            

                                                                                                       

                                                                                                     

 

**APLICAREA STRATULUI DE ARMARE**

Aplicare se face folosind fieru de glet cu dinți(10x10 mm).Armarea stratului de adeziv se face prin înglobarea țesǎturii de fibrǎ de sticlǎ în stratul de masǎ de șpaclu "crud",urmatǎ de netezirea / finisarea acestuia.Plasa de armare din fibrǎ de sticlǎ trebuie sa aibǎ proprietǎți mecanice exprimate empiric prin marimea densitǎții specifice (min.1600 kg/m²)și sǎ reziste in mediu alcalin.Poziționarea corecta a plasei de fibrǎ de sticlǎ în stratul de adeziv este la cca.1/3 din grosimea acestuia,spre partea exterioarǎ.Straturile plasei din fibrǎ de sticlǎ trebuie sǎ se suprapunǎ 100.mm.La deschideri (uși,fereste,logii etc) este necesarǎ armarea suplimentarǎ cu "batiste" din plasǎ din fibrǎ de sticlǎ.

 

Toate profilele si armǎturile  specializate trebuie sǎ fie montate înainte de armarea generalǎ în câmp.Mortarul de fixare sǎ fie întǎrit.Asfel apar denivelǎri ale stratului de armare care  nu permit o finisare esteticǎ a fatadei.Este obligatorie termoizolarea zonei de glaf a ferestrelor (spaleti).Functie de geometria spatiului rezervat se vor aplica grosimi corespunzatoare de EPS 2.mm. Stratul de adeziv nu se aplicǎ în grosimi mai mari de 5-6 mm (exstǎ pericolul de fisurare),dar nici mai mici de 2 mm! Dacǎ exestǎ nevoia de a aplica grosimi mari de adeziv,se pot aplica straturi succesive,armate fiecare în parte.Ele se aplicǎ doar dupa uscarea completǎ a stratului anterior.

 

 

 

    

Consumul normal de adeziv în strat de armare este de 3,5kg/m² în conditii existenței unei suprafețe plane,fǎrǎ neregularitǎți.

Pentru a evita uscarea rapidǎ a stratului de armare,suprafețle se vor feri de expunerea directǎ la soare sau la curenți puternici de aer! Se recomandǎ folosirea plaselor de protecție a schelei.Tot în aceastǎ fazǎ sa aplicǎ si profilele picurǎtor,de colț,de glaf (entașare geamuri și uși).

 

 

 

 

 

Pentru fațade cu deschider mari (peste 20 mm)sau la corpuri de clǎdiri alǎturate se utilizeazǎ obligatoriu profilul de dilatare,pentru a prelua tensiunile mecanice induse de diferențele  de temperaturǎ sau de mișcarea clǎdirii.

 

 

 

 

 

 

 

 

**FINISAREA**

 În funcție de concepția arhitectului și dorința beneficiarului se  pot obține ca strat final,fațade structurate (tencuite) sau fațde lise ( vopsite ). Trebuie avute in vedere functiile multiupleale acestui ultim strat:

-decorativ,estetic

-protectie (expus la intemperii,prin hdrofobizare respinge apa din ploi)

-rezistența (participa la protectia mecanicǎ și rezistența la variții termice).

Stratul decorativ al unui termosistem se poate realiza din mai multe tipuri de materiale.Oferta Gimar&Baumit acopera intreaga gama de solutii tehnice:

-Grund+tencuiala organica-Tinci+grund+vopsea

fatada-Grund+tencuiala minerala+vopsea fatada.                                    

 

 

 

 

                                                                              

 

 

 

 

 

 

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

** Termoizolarea adendun tehnic **

Conductivitatea termica

Este o proprietate fizicǎ a orcarui material. Ea este dependeta de alți factori(demediu:

temperatura,umiditate;de material:grosime,densitate). In practica se considera constata pt.anumite valori ale factorilor de mediu predefiniti.

 

Valori uzuale:

materiale termoizolante                        elemente de structurǎ                      elemente de finisaj

polistiren expandat:        0,034-0,045      caramida plina:             0,98    placa gips carton                             0,21

polistiren extrudat:         0,032-0,035       caramida cu goluri:      0,37    glet interior:                                     0,70

poliuteran:                       0,028-0,032        BCA:                              0,16   adeziv polistiren/mas de spaclu     1,4

vata bazatica:                  0,038-0,050                                                        ( luft-uri de aer ):                               0,06

vata de sticla:                  0,033-0,038                                                        tencuiala exterioara:                        0,87

Rezistenta termica

Este marimea fizica ce reprezinta abilitatea unui material sau a unui pachet de materiale de a se opune transferului de caldura intre 2 medii pe care le separǎ.                              

                                d=   grosimea materialului (m)=metru liniar

                      R=d / λ

                                                         λ=  conductivitatea termica a materialului (W/mºC)=Watt/metru grad Celsius

Prezentare simplificata de mai sus permite echivalenta  ºK=ºC

 

Performanta energetica a cladirii

Rezistența termica a cladirii rezultǎ din cumulul ponderat al rezistențelor termice ale principatelor elemente (acoperis,perete exterior,ect.).Punțile termice au un rol foarte inportant in izolarea cladirii.Calculul pierderilor prin punți termice este foarte sofisticat.Practic este de retinut inportanta deosebita a eliminarii acestora. Valorile   R  pentru diferite elemente ale cladirii rezulta din normele in vigoare.Acestea devin de la an la an tot mai inpetative,fiind stabilite  cosumuri energetice tot mai mici.In baza determinarii acestor consumuri se emit certificatul de performanțǎ energeticǎ a cladirii.

 

Planseu pe sol

Planseu peste subsol

Perete exterior

Acoperis

R min 4,5 1,7 1,4 3,0
R recomandat 5,6 3,3 3,3 5,0

Marrimile reprezinat  m² ºC / W

R  min-reprezintǎ prevederi cu titlul de valori minime, prevazute in ordinul MLPAT nr.24-N din 19.02.1997.            R-recomandat-sunt valoristabilite in baza normelor de cosum energetic implementat in Europa Occidentalǎ .

 Grosime materialului termoizolant

Rezulta din formula prezentata mai sus: d = R ٭λ.                                                                                                      Pratic orice centimetru in plus de material termoizolant adaugat in geometria elementului cladirii constituie o inventie profitabila.Valorilr recomandate (in ipoteza utilizarii EPS )sunt:

   Planseu pe sol  Planseu peste subsol Perete exterior  Acoperis
Grosime min recº(cm) 20 10 10 20

 Materiale auxiliare necesare pentru aplicarea corecta a polistirenului expandat pe perete.

                                                       

        Profil colt                                 Profil picurǎtor                   Profil contact cu   tâmplaria                    Profil de dilatare

                                                                                                        

Pe parcusul a celor 10 anii de experienta pe piata interna, am cauta cele mai bune soluiții cu cele mai bune firme de pe piațǎ cum ar fii Arcon,Baumit,Ceresit și putem spune ca suntem multumiți atât noi cât și Beneficiarii nostrii.În continuare va vom prezenta zece argumente diferențiere arcon EPS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Continut de pentan

Adaosul exagerat poate îngreuna pe termen scurt produsul,producund ulterior dminuǎri ale coeficientului de transfer termic si deformǎri ale placilor (blocurilor.

2.Nivelul de sortare a perlelor

Utilizând un material neomogen suntafectate gradul de sudurǎ între perle și compactitatea produsului.Efectul este un polistirenexpandat sfǎrâmicos,cu

pierderi mari la utilizare și randament

de iozolare scazut.          

 

 

 

 

3.Repetabilitate

 

Arcon detine dotǎri in zonele de dozare și control temperaturi,necesare pentru a asigura REPETABILITATEA CARACTERISTICILOR DE BAZA ale produsului cum ar fi densitatea și omogenitatea.Este relativ usor identificabil prin dimesiunea mare a perlei.Efectul este o termoizolare redusa ,neomogenitate,precum și rezistenta mecanica scazutǎ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Dotatǎri suplimentare

Prezenta unor dotari suplimentare în etapa de expandare (exemplu pompe de vid)are ca efect obținerea unui polistiren uscat,fara goluri de aer intre perle,bine sudat și nesfǎrǎmicios și în cosecințǎ cu foarte bune proprietǎți teroizolatoare și mecanice.

 

 

5.Distribuții uniforme

Blocformarea la Arcon și Baumit se face dupǎ un procedeu care asigurǎ distribuții uniforme de presiune in blocul de polistiren.Efectul este cǎ pe fațadǎ vom aplica plǎci detensionat care nu vor "lucra" în tinp ,producând fisuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Etape de îmbǎtrânire

Pentru a obtine rezultate optime Arco EPS obținut suferǎ doua etape de inbatrânire (dupa comprimare în blocuri și dupa taiere în plǎci).Aceastǎ etapa viseazǎ eliminarea în totalitate a tensiunilor placilor de polistiren înainte de punerea in vanzare .Aceastǎ calitate este utilǎ în mod special la termoizolația fațadelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Procedeul tehnologic de aplicare al sistemului termoizolant ARCO

1. Obiect

Prezentul caiet de proceduri stabileste principalele reguli privind: modul de

punere in opera a sistemului termoizolant ARCO, verificarile referitoare la calitatea

lucrarilor executate si responsabilitǎtile ce revin executantilor .

2. Aria de aplicare

Procedura se refera la punerea in opera a termoizolatiei de fatada executata cu

sistemul termoizolant ARCO , aplicat pe suport mineral , zidarie caramida , beton , BCA.

3. Prescurtari

sistem = sistem termoizolant Arco cu polistiren expandat

furnizor = Gimar Conrep Srl

polistiren = polistiren expandat de fatada , rezistenta minima la compresiune 80 kPA /

mc

4. Documente de referinta

- C104/1-94 – “Normativ privind calculul coeficientilor globali de izolare termica la

cladirile de locuit”

- ETAG 004 – 2000 Ghidul European de proceduri tehnice pentru termosistemele de

fatada,Sisteme compozite cu tencuieli decorative EOTA (European Organisation for

Technical Approvals), Brussels

- SR EN 13163 – 2003 „Produse termoizolante pentru cladiri. Produse fabricate din

polistiren expandat EPS – Specificatie

5. RESPONSABILITATI

5.1. Furnizorul

• Livreaza materialele de calitate si în cantitate corespunzatoare, cu documentele de

calitate aferente (certificat de calitate, declaratie de conformitate, standard european

de produs).

• Asigura documentatia tehnica, necesara pentru punerea în opera a materialelor

livrate.

• Asigura, la cerere, consilierea tehnica.

5.2. Beneficiarul

• Urmareste realizarea lucrarilor în conformitate cu prezenta procedura.

2

6. PROCEDURA

6.1. Descrierea sistemului termoizolant ARCO

Sistemul termoizolant ARCO se bazeaza pe aplicarea placilor din polistiren expandat

ignifugat de fatada ca strat termoizolant , fixate prin lipire cu un adeziv special pentru

polistiren si mecanic cu ajutorul unor dibluri , finisat cu un strat protector hidrofug si de

tencuiala subtire, realizat din materiale minerale cu liant acrilic , silicatic sau siliconic

dupa caz. Se poate aplica pe toate suporturile minerale , caramida plina si cu goluri ,

BCA , pereti de beton prefabricat , tencuiala si alte suporturi minerale.

În componenta sistemului termoizolant ARCO intra urmatoarele produse:

a) Profilul de soclu, din aluminiu (otel inoxidabil), se monteaza la baza sistemului prin

prindere mecanica cu dibluri, in pozitie orizontala , având rol de sustinere. Este prevazut

cu lacrimar pentru scurgerea apei de ploaie asigurându-se astfel evitarea infiltrarii apei

în zona soclului.

b) Profilul de colt este un profil PVC, cu margini din fibra de sticla fiind utilizat la armarea

suplimentara a muchiilor . Confera o rezistenta suplimentara la solicitari mecanice ,

previne aparitia fisurilor la colturile constructiei si asigura rectiliniaritatea muchiilor .

Profilul de balcon cu picurator este un profil PVC cu o latura mai lunga cu rol de

picurator, cu margini din fibra de sticla utilizat la armarea muchiilor superioare ale

ferestrelor si a celor inferioare ale teraselor sau balcoanelor (colturi si muchii ale

golurilor si intrândurilor). Confera o rezistenta suplimentara la solicitari mecanice si

previne prelingerea apelor pluviale pe intradosuri , astfel evitându-se exfolierea

tencuielii suport si înghetarea apei pe perioada iernii pe fatada .

c) Adeziv pentru spaclu – mortar adeziv mineral permeabil la vaporii de apa si

impermeabil la apa, utilizat atât la lipirea placilor termoizolante de fatada EPS 80, cât si

pentru spacluirea acestora. ARCOFIX se poate utiliza pentru lipirea si spacluirea

urmatoarelor sisteme: izolarea pe interior a peretilor; izolarea peretilor interiori a

camerelor situate la mansarde; izolarea sub acoperis cu placi termoizolante, la

reabilitarea termica a mansardelor; izolarea exterioara a fatadelor ventilate; izolarea

acustica si termica a conductelor de aer cald , izolarea cu sisteme compozite finisate cu

tencuieli decorative

d) Placi termoizolante pentru fatada EPS 80, din polistiren expandat ignifugat, cu

rezistenta la compresiune minim 80 kPA si conductivitate termica 0,037 W/mk. Placile

au dimensiunea de 1000 x 500 mm având o abatere dimensionala de sub ±0,3%.

Placile prezinta contractii reduse sub influenta factorilor climatici (maxim ±0,2%), fiind

depozitate (dupa taiere) pentru detensionare conform specificatiilor producatorilor de

materie prima .

e) Diblurile sunt de tip DSH 10 K, având rolul de a asigura o ancorare mecanica

suplimentara a placilor termoizolante de suport. Diblurile sunt realizate din material

plastic, pentru a evita aparitia puntilor termice. Diametrul tijei este de 10 mm iar talerul

are diametrul de 60 mm. Diblurile vor fi realizate din materiale plastic pentru evitarea

aparitiei puntilor termice. Tija diblurilor va asigura ancorarea acestora în zid cu min. 45

3

mm (pentru a obtine rezistenta la smulgere) iar adâncimea în zid a gaurii

pentru diblu va depasi cu cca 10 mm lungimea de ancorare. Diametrul talerului diblului -

60 mm. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii +

grosime adeziv de lipire + grosime termoizolatie.

În general, pentru cladiri cu înaltimea mai mica de 50 m sau o viteza a vântului mai mica

de 135 km/h, este necesar un numar minim de 6 dibluri/m2. Placile din polistiren

extrudat XPS din zona soclului, se vor diblui de regula de la 30 cm deasupra nivelului

terenului (peste zona de stropire).

f) Plasa din fibra de sticla , este o tesatura din fibra de sticla cu strat protector de stirolbutadiena,

având rol de armare a masei de spaclu care se aplica pe suprafata

exterioara a placii de polistiren. Prin parametrii mecanici ridicati (rezistenta la rupere >

1500 N/5 cm si alungirea aferenta < 35‰), plasa confera sistemului o rezistenta

suplimentara la eforturile de întindere rezultate din diferentele de temperatura ,cicluri

inghet-dezghet si solicitari mecanice ( lovituri , izbituri , etc.) ce apar la exterior.Se

recomanda utilizarea plasei din fibra de sticla de minim 145 gr / mp.

g) Grundul de amorsare (amorsa lichida pentru tencuiala decorativa), reprezinta un strat

intermediar intre masa de spaclu si finisaj , menit sa asigure o aderenta sporita între

acesta si finisaj, prevenind totodata aparitia eflorescentelor.

h) Tencuiala structurata formeaza stratul decorativ al finisajului. Este un strat subtire de

1,5 – 3 mm grosime , pe baza de granule de marmura si lianti de rasini sintetice

dispersii acrilice , silicatice sau siliconice , dupa caz , cu rol de personalizare a fatadei

cu structura si culoarea dorita . Este un finisaj hidrofob, lavabil si permeabil la vaporii de

apa, astfel încât nu se pateze prin absorbtie la precipitatii sau stropire si sa previna

formarea condensului.

Are proprietati fizico-chimice si mecanice superioare: rezistenta la socuri, zgâriere,

variatii de umiditate, agenti corozivi, raze ultraviolete si înghet-dezghet.

Descrierea materialelor, compozitia, caracteristicile fizice, modul de preparare si

punere în opera precum si alte specificatii sunt prezentate în fisele tehnice anexate

prezentei proceduri.

6.2. Pregatirea suportului

Caracteristici suprafata suport: suprafata suport (zidaria de BCA sau caramida,

beton, tencuiala) trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii: uscata, lipsita de praf,

sa prezinte capacitate portanta, aderenta (fara pete de decofrol, ulei, vopsea, lacuri,

etc.)

Abateri admisibile: suprafata suport (zidaria de BCA, beton, tencuiala) trebuie sa

îndeplineasca urmatoarele conditii de planeitate:

• Suprafata plana (±5 mm/m);

• Denivelarile pâna la 10 mm sunt preluate de adezivul de spaclu (la lipire);

• Pentru neregularitati mai mari de 10 mm este necesara realizarea în prealabil a unei

tencuieli de uniformizare.

6.3. Conditii de începere a lucrarilor

Verificari înaintea de începerea executiei. Înaintea de punerea în opera a sistemului de

finisaj exterior se vor încheia urmatoarele lucrari:

- învelitori, terase, cornise, streasini, jgheaburi si instalatii de scurgere ale apelor

pluviale;

4

- montarea tocurilor tâmplariilor, solbancurilor si ferestrelor;

- montarea instalatiilor exterioare a caror executie ulterioara poate afecta finisajul;

- protejarea tâmplariilor si ferestrelor cu folie pentru a preveni stropirea sau patarea;

- asigurarea împotriva soarelui si ploii prin montarea plasei de fatada, respectiv

prelatelor la partea superioara a schelei.

Conditii de temperatura:

- sistemul de finisaj nu se aplica la temperaturi sub +50C, pe suport înghetat sau în caz

de pericol de înghet la minim 24 de ore de la aplicare;

- se va evita punerea în opera a straturilor finale de finisaj atunci când temperaturile

depasesc +350C si sub actiunea directa a razelor solare sau ploii.

6.4. Executarea propriu-zisa a lucrarilor

a) Lipirea placilor termoizolante

Pentru lipire se foloseste adezivul pentru spaclu ARCOFIX.

Mod de livrare: mortar uscat, gata preparat în saci de 25 kg.

Mod de preparare: se toarna continutul sacului (în stare pulverulenta) în apa

curata (5-6,5 l apa / sac) si se amesteca cu mixerul pâna la obtinerea unei paste

omogene; se lasa pasta în repaus 5 minute pentru maturare, dupa care se mai

amesteca lent înca 2 minute.

Prepararea se poate realiza si în betoniere, cu respectarea dozajului de apa si a

timpilor de malaxare si maturare.

- Punere în opera: Se monteaza profilul de soclu cu ajutorul diblurilor metalice la

fiecare 30 cm. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin

intercalarea de distantiere între profil si perete, îmbinarile dintre profile se vor realiza

cu ajutorul pieselor de legatura. Suplimentar, profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv

pentru profile. Pentru sistemul de termoizolare la soclu se va utiliza polistiren

extrudat si mortar adeziv special hidrofobizat.

- Solutia de sustinere a placilor termoizolante din polistiren extrudat pentru soclu va fi

adaptata modului de realizare a acestuia si a infrastructurii constructiei.

- Stratul termoizolant , inclusiv stratul de protectie se va poza si la partea superioara a

aticelor.

- Mortarul adeziv pentru spaclu se aplica pe marginea placilor sub forma unui cordon

perimetral cu o latime de cca 6 cm si în mijlocul placii, în min. 3 puncte interioare. Se

va asigura o suprafata de contact cu suportul de minimum 40%.

- Placile se cladesc de jos în sus , cu latura mai lunga asezata la orizontala. Primul

rând de placi termoizolante se aseaza în profilul de soclu, prin miscari usoare de

apasare. Se va evita alinierea rosturilor dintre placi cu rosturile de la ancadramentele

de fereastra care sunt zone cu concentrari mari de eforturi - în zona colturilor

ferestrelor nu vor fi realizate rosturi, placa trebuind sa depaseasca coltul golului, atât

pe verticala cât si pe orizontala.

- Placile se aseaza în siruri orizontale, cu rosturile tesute (inclusiv la colturile cladirii).

- În rosturile dintre placi nu se va aplica adezivul pentru a nu forma punti termice.

- Rosturile dintre placi mai mari de 4 mm se vor umple cu straifuri (pene) din polistiren.

Rosturile mai mici de 2 mm pot fi închise cu spuma poliuretanica termoizolanta.

- Placile pentru glafuri, intradosuri, buiandrugi, se aplica dupa montarea placilor de

fatada.

- Marginile placilor care depasesc colturile fatadelor se vor taia dupa min. 24 ore de la

lipire.

- Se verifica planeitatea la fiecare 2 m2 de izolatie termica aplicata .

- Dupa întarirea adezivului de lipire se va face o slefuire a placilor în dreptul rosturilor.

5

b) Dibluirea

Pentru asigurarea unei ancorari mecanice suplimentare placile termoizolante se

dibluiesc, utilizând dibluri din material plastic de tip DSH 10 K, (trei dibluri /placa), la 24

de ore dupa lipirea placilor. La colturile cladirii se vor adauga min. 2 dibluri pe placa

dispuse în interiorul unei fâsii cu latime de max. 40 cm de la muchie. Diblurile trebuie sa

patrunda în zidaria de BCA min. 45mm, iar în beton 35 mm. Talerele diblurilor trebuiesc

îngropate pâna la fata exterioara a placilor de polistiren. Adânciturile de la nivelul

capetelor diblurilor se vor netezi cu adeziv pentru spaclu cu min. 12 ore înainte de

spacluirea placilor termoizolante , pentru a preveni aparitia petelor din cauza absorbtiei

diferite a diblurilor fata de masa de spaclu.

- Se pot folosi 2 variante de dibluire:

- Dibluirea tuturor punctelor de intersectie dintre rosturile verticale si cele orizontale

si câte un diblu în mijlocul fiecarei placi

- Câte 3 dibluri pe placa. Distanta diblurilor fata de marginea placilor se va alege

astfel încât sub fiecare diblu sa se gaseasca mortar adeziv.

c) Spacluirea si armarea

Pentru spacluire se foloseste adezivul pentru spaclu iar pentru armare plasa din

fibra de sticla.

Dupa min. 24 de ore de la lipirea placilor de polistiren si min. 12 ore de la

spacluirea capetelor diblurilor se face o slefuire a placilor de polistiren . Se asigura o

planeizare suplimentara a suprafetei obtinute în urma placarii cu polistiren. Daca timp

de doua saptamâni nu se aplica stratul de armare, placile vor trebui din nou slefuite si

curatate de impuritati.

Se aplica masa de spaclu adeziva cu spaclul cu dinti de 10 mm, apoi se pune în

masa de spaclu proaspata, plasa din fibra de sticla în fâsii verticale, netezind cu latura

neteda a spaclului întreaga suprafata. Grosimea minima a masei de spaclu armate este

de 2 mm iar cea maxima de 4 mm. Fâsiile de plasa se suprapun lateral si longitudinal

pe minim 10 cm.

La colturile ferestrelor sau în alte zone unde pot aparea tensiuni ce pot provoca

fisuri în zidarie, se recomanda aplicarea suplimentara, înainte de armarea generala, a

unor straifuri din fibra de sticla prinse cu adeziv pentru spaclu, montate la 45o (20/40

cm).

Plasa din fibra de sticla nu trebuie sa se mai vada dupa spacluire si trebuie sa fie

pozata la mijlocul grosimii stratului adeziv.Nu este admisa aplicarea masei de spaclu

peste plasa din fibra de sticla aplicata direct pe suprafata de polistiren.

La muchiile fatadei se recomanda aplicarea de profile din PVC cu plasa din fibra

de sticla integrata.

Stratul de masa de spaclu va sta la uscat min. 4 zile înaintea aplicarii finisajului

sau pina la 7 zile in functie de conditiile meteo.

6

Lacrimarele se realizeaza folosind profile speciale din PVC cu plasa cu

picurator, care se monteaza înainte de armarea generala.

Muchiile interioare se executa similar celor exterioare fara profil, cu minimum 10 cm

suprapunere.

Dupa întarire, masa de spaclu poate fi slefuita, având însa grija sa nu se

deterioreze plasa din fibra de sticla.

d) Aplicarea finisajului

d1) Grundul

Este folosit ca amorsa atât pentru tencuiala decorativa de fatada cât si pentru tencuiala

de soclu.

Mod de livrare: substanta lichida, gata preparata în galeti .

Mod de preparare: se aplica ca atare dupa o amestecare lenta si uniforma cu mixerul,

pâna la omogenizare (min. 4 minute).

Punere în opera: peste adezivul de spaclu uscat, cu trafaletul cu blanita sau bidineaua,

pe toata suprafata ce urmeaza a se finisa; dupa amorsare suprafetele trebuie sa aiba o

culoare uniforma.

Timpul de uscare: min. 24 de ore.

d2) Tencuiala

Mod de livrare: amestec fluid, de consistenta pastoasa,continut de granule cuartoase

gata preparat, în galeti .

Mod de preparare: se aplica ca atare dupa o amestecare lenta si uniforma cu mixerul,

pâna la omogenizare (min. 5 minute).

Punere în opera: tencuiala se întinde cu fierul de glet inoxidabil, de jos în sus, prin

apasare energica într-un strat de cca. 2-3 mm. Dupa aplicarea tencuielii se va driscui cu

miscari liniare verticale sau circulare cu o drisca din material plastic.

Pentru evitarea aparitiei îmbinarilor în câmpul finisat se recomanda aplicarea continua

pe fasii orizontale, în scara, de sus în jos.

Primul câmp de finisaj se va executa de preferinta pe o parte a fatadei cu vizibilitate mai

redusa.

Echipele de lucru vor fi neaparat instruite în ceea ce priveste exigentele de aplicare ale

materialului.

Timp de uscare: întarirea tencuielii are loc la aproximativ 24 ore de la punerea în opera,

interval în care se vor evita atingerea, zgârierea si umezirea suprafetei.

6.5. Verificari:

Verificari pe parcursul executiei:

- Verificarea suportului.

- Verificari pe faze de lucrari.

- Verificari la receptia preliminara.

7

7. DOCUMENTE SI ÎNREGISTRARI

- procese verbale de instruire , unde e cazul;

- procese verbale de asistenta tehnica , unde e cazul;

- procese verbale de receptie calitativa (tipizat) , unde e cazul;

certificate de calitate a materialelor (Produsele ARCO vor fi însotite de certificate de

calitate la fiecare transa de livrare, puse la dispozitia constructorului de firma

furnizoare.)

Garantii

Durabilitatea sistemului ARCO de izolare termica a fatadelor prezentat la punctul 2 este

de 25 de ani în conditiile aplicarii în integralitate (toate produsele componente , fara

exceptii) si punere în opera în conformitate cu prescriptiile cuprinse în fisele tehnice si

prezentul caiet de sarcini.

  

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEMONSTRATII VIDEO
Home Hidroizolatii Termosisteme Amenajari
Proiecte Case la ro Canalizari Contact